HANDIGE INFO OVER AUTEURSRECHT ENZO........

Mag je een bestaand nummer coveren ?

Ja...Dat mag !  Zolang je maar geen tekst wijzigt of er een hele andere melodie van maakt met de originele tekst.

Je mag het "oude nummer" wél een eigen stijl of ritme geven. In dat geval kun je echter nooit geld verdienen met auteursrecht, want die rechten liggen bij de originele schrijvers/componisten. Je mag ook niet zomaar een stuk originele muziek in je eigen nummer toevoegen, of het nummer zo veranderen dat het op plagiaat gaat lijken. Uiteraard kán dit wel, maar daar moet je toestemming voor hebben van de rechthebbenden.

Plagiaat

Er zijn miljoenen liedjes en er zijn maar een beperkt aantal tonen. Logisch dat sommige liedjes wel iets van elkaar weg kunnen hebben zonder dat het bewust is gekopieerd of gestolen is. Een klein voorbeeldje is de tweet die Jan Smit gekscherend deed.

Jan zegt hier eigenlijk dat ze de melodie een beetje afgekeken hebben van één van zijn nummers.

De gebruikte melodielijn is echter al eeuwen oud en is te vinden in de compositie van Johan Pachelbel uit 1680. De melodielijn is gebruikt voor honderden andere nummers. Een paar voorbeelden tref je via onderstaande link.

https://nl.wikipedia.org/wiki/Canon_in_D_(Pachelbel)

Zo zijn er vele voorbeelden van "plagiaat beschuldigingen" terwijl het niet als zodanig bedoeld of gemaakt is.  Soms hoor je het..soms ook helemaal niet of nauwelijks.

https://qmusic.nl/nieuws/gevalletje-plagiaat-10-zaken-op-een-rij

Om van een hoop gezeur af te zijn blijf je zo origineel mogelijk !

 

Auteursrecht

Auteursrecht is eigenlijk letterlijk het bezitten van de rechten van het product. In dit geval even een song ( tekst en/of muziek).

Als je iets heb gemaakt / zelf hebt bedacht dan is dat jouw auteursrecht. Het is wel handig om dit ergens vast te leggen, wat overigens geen bergen met geld hoeft te kosten. Het auteursrecht wordt weer vrijgegeven als de auteur 70 jaar overleden is. Je kunt dus met een gerust hart een nieuwe versie uitbrengen van "eine kleine nachtmusik van Mozart" zonder dat er een claim komt.